luni, 25 octombrie 2010

MOD DE PRODUCERE A BIOGAZULUI


§Biogaz se produce prin fermentarea materiilor cum ar fi:  excrementele animalelor, resturi vegetale, gunoi organic sau din plante.
§Cum ar fi: lucerna , iarba, porumb etc.
§Prin fermentare se obtin:  biogas si caldura.
§Biogaz-ul se colecteaza si este folosit pentru un motor care arde metanul si produce curent electric. Motorul se raceste cu apa, producand apa calda care se poate folosi la sisteme de incalzire centrale (locuinte, sere etc).
§MARIMEA UNEI INSTALATII
§Marimea unei instalatii de biogaz poate fi de dimensiune industriala cu o productie de energie pentru un oras intreg, dar poate fi si mica, care produce doar energia necesara unei singure case sau ferme.
§Spatiul de fermentare depinde de cantitatea de biomasa pe care o aveti la dispozitie.
§Pentru dejectia  unei vaci se calculeaza un spatiu de fermentare de 1 m³, iar pentru 1 hectar de plante se calculeaza intre 15 si 20 m³ spatiu de fermentare.
§CARE ESTE PRODUCTIA?
§Cu dejectiile  unei bovine se pot produce intr-un  an cca. 400-500 m³ de biogas. Dintr-un hectar de iarba se produc cca 6000 m³ de biogas iar dintr-un hectar de sfecla de zahar se pot  produce 12000 m³ de biogaz pe an.
§Dintr-un  m³ de biogaz se poate produce, in functie de continutul de metan cca. 1,5 -2,2 kw de curent electric. Pentru 2500 m³ de biogaz pe an se poate instala o instalatie electrica de 1 kw . 
 
 

Niciun comentariu: